Wit, een kleur met veel facetten

Heeft u zich ook al afgevraagd waarom wit zo populair is in de badkamer en daarbij vastgesteld dat deze kleur er niet altijd precies hetzelfde uitziet?

Iedereen die in de doe-het-zelfzaak al eens voor het rek met witte verf heeft gestaan, weet dat de kleur wit in heel wat verschillende nuances bestaat. Er zijn maar liefst ca. 100 verschillende wittinten bekend. Er is keuze uit onder andere oud, polair of zelfs ivoorwit, en u hebt vast al wel eens gehoord van de kleur “alpien wit”.

Alpien wit, wat is dat precies?

Alpien wit is een wat warmere wittint die speciaal werd ontwikkeld voor badkamers en al in 1987 door het Europese vakverbond voor de sanitair- en keramiekindustrie werd gedefinieerd. Bijgevolg noemt men deze kleur ook wel sanitairwit. De kleur wordt beschouwd als zeer neutraal. Alpien wit wordt gebruikt om in de badkamer te zorgen voor frisheid en licht en om de ruimte optisch te vergroten. Bovendien staat deze kleur voor hygiëne en zuiverheid. Voor alle wittinten geldt in het algemeen: een beetje geel erbij brengt warmte en welbehagen in de ruimte binnen. Koelere varianten met blauw en grijs zorgen dan weer voor een strakke, koele look. In ieder geval moet men er rekening mee houden dat zelfs een exact gedefinieerde wittint er bij verschillende materialen zoals kunststof, glas of keramiek anders kan uitzien. Dat heeft te maken met de fysieke aspecten van het zien.

Hoe werkt onze kleurwaarneming?

Drie factoren spelen een rol bij het zien: de lichtbron, het object dat wordt waargenomen en de waarnemer zelf, want onze waarneming van kleuren en objecten is het resultaat van een samenspel van het oog en de hersenen. Cruciaal voor onze waarneming is bovendien de vraag hoe het waargenomen object licht weerkaatst. Als het licht 100 procent wordt weerkaatst, zien we zuiver wit. Als er helemaal geen weerspiegeling is, zwart. Ook de oppervlakte-eigenschappen zijn belangrijk: een wc-deksel met krassen heeft bijvoorbeeld een andere kleur dan een zonder krassen.

Neutrale kleuren in de badkamer zijn erg populair

Veel badkamers zijn ook vandaag nog klassiek wit. Net als de keuken is de badkamer een ruimte waarin veel mensen kiezen voor een tijdloze uitrusting en design. Dat verklaart waarom veel huiseigenaars kiezen voor een eerder neutraal kleurenpalet. Wit is geen modekleur. Het past overal bij en als er al eens iets kapot gaat, is het meestal gemakkelijker te vervangen dan bij specifieke modieuze kleuren.

Decoratietalent gevraagd

“Een toon op toon badkamer ontwerpen waarin alle voorwerpen dezelfde kleur wit hebben, is moeilijk”, zegt kleur- en materiaalexpert Martin Rohrer van de firma Geberit. Hij beveelt aan: “Koop bij voorkeur uw sanitaire keramiek bij een enkele fabrikant of uit een en dezelfde badkamerserie; zo vermijdt u dat bijvoorbeeld de wastafel en de wc verschillende kleuren hebben. Speel ook met contrasten. Combineer bijvoorbeeld witte keramiek met meubilair van hout of andere kleuren. Wie toch zo veel mogelijk met klassiek wit wil werken, raad ik aan om met bontgekleurde accessoires een vleugje kleur aan de badkamer toe te voegen, voor een harmonische balans.”

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Badkamerproducten

Altijd op de hoogte

Vier afbeeldingen bij de Geberit Stories

Nu aanmelden voor onze nieuwsbrief en nooit meer een nieuwtje, een evenement of een tip voor de badkamer missen. Blijf up-to-date over actuele producten, belangrijke datums en over de thema’s netheid, plaatsbesparing, comfort, design, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijk bouwen in de badkamer.

Op de nieuwsbrief abonneren

Welke badkamer past bij u?

Maar, wat zijn precies uw behoeften? Is ruimte, netheid of het design belangrijk voor u? Wilt u gebruiksvriendelijke producten of geeft u de voorkeur aan net dat beetje extra comfort dat bijvoorbeeld de Geberit AquaClean douchewc te bieden heeft? Of geeft u de voorkeur aan een universeel design? Wat uw wensen ook zijn, wij vereenvoudigen uw dagelijkse routine met onze slimme badkameroplossingen.

Meer ruimte in de badkamer
Een hogere standaard voor netheid in de badkamer
Een functioneler ontwerp in de badkamer
Meer comfort in de badkamer
Toegankelijkheid in de badkamer
Meer gebruiksgemak in de badkamer