De ideale hoogte

De montagehoogtes voor badkamerelementen zijn zowel voor grote als kleine mensen van belang

Niets is frustrerender dan een wastafel die te laag werd geplaatst. Telkens wanneer je je, dag in, dag uit, vooroverbuigt naar de kraan, wordt je eraan herinnerd dat er geen aandacht is besteed aan een essentieel aspect in badkamerplanning: de montagehoogte.

Op welke hoogte moeten wastafels, toiletten of spiegelkasten worden geplaatst? Het antwoord op die vraag is eenvoudig: dat is afhankelijk van hoe groot of klein je bent, alsook van het feit of je al dan niet beperkt bent in je mobiliteit. Wie ongeveer 1,76 m groot is, heeft geluk: dat is de juiste grootte voor de standaarden die de montagehoogtes bepalen. Ben je groter, dan zal een montagehoogte van 80 cm voor de wastafel duidelijk te laag zijn. En ook de standaardhoogte van 40 cm voor een toilet kan wel eens te laag zijn, aangezien je in dat geval eerder gehurkt dan comfortabel op het toilet gaat zitten, wat wel beter kan zijn voor je lichaam, maar het ook moeilijker maakt om terug recht te komen.

Als je de loodgieters geen duidelijke instructies geeft, zullen zij de sanitaire voorzieningen op de standaardhoogtes plaatsen. Verkies je echter andere montagehoogtes, dan moet je dat vooraf bespreken met het sanitair bedrijf of het ontwerpbureau en een bindende overeenkomst opstellen. We raden ook aan om de loodgieters die het werk uitvoeren, kort vóór ze starten aan deze overeenkomst te herinneren.

Dit zegt de norm

Iedereen is anders, dus iedereen heeft dan ook andere ideeën over de perfecte montagehoogte. Als er geen andere instructies gegeven worden, zullen loodgieters alle voorzieningen in je badkamer plaatsen op de hoogtes zoals vermeld in de norm.

  • Spiegel of spiegelkast
    Tussen 100 cm en 180 cm. Dit kan verschillen wanneer mensen met een lagere ooghoogte de spiegel ook comfortabel willen gebruiken.
  • Wastafel
    80 cm (standaardhoogte); Geberit-aanbeveling: 85 cm
  • Kledinghaak110 cm
  • WC
    40 cm (norm); Geberit-aanbeveling: 45 cm

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

Inspiratie-Tool


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.