De grote golf Hongdao treinstation, Qingdao CN

Het Hongdao treinstation in Qingdao, China, draagt de zee op zijn dak: de aluminium structuur heeft de vorm van reusachtige golven. Het indrukwekkende dak wordt afgewaterd met Geberit-technologie.

Twee gigantische golven botsen op elkaar en torenen beide meer dan 60 meter hoog de lucht in. Ernaast rollen andere, kleinere golven. Wie voor het nieuwe station van Hongdao staat, waant zich midden in een stormachtig natuurlandschap. De afmetingen van deze ongewone constructie zijn meer dan indrukwekkend: het dak bestaat uit 38.000 gebogen aluminium panelen, goed voor een totale oppervlakte van elf voetbalvelden.

Geberit trotseert de golven

Het golfdak bevat ook technologie van Geberit. De in het oog springende dakconstructie werd voorzien van het Geberit Pluvia dakafvoersysteem. Om en bij de 200 dakwaterinlaten en ruim 10 kilometer PE-buizen zorgen ervoor dat het dak efficiënt en veilig wordt afgewaterd, zelfs bij hevig onweer.

Stad aan zee

Het beeld van een stormachtige branding dat het dak oproept, is met opzet gekozen: het station ligt namelijk op slechts twee kilometer van de kust, in de stad Qingdao in het oosten van China. In de afgelopen 100 jaar heeft het voormalige vissersdorp zich ontwikkeld tot een welvarend handels- en financieel centrum met een bevolking van ongeveer zes miljoen inwoners.

Knooppunt met uitzicht

Het nieuwe station telt vier bovengrondse verdiepingen en heeft een wachtruimte van 50.000m2. Hongdao is een bijzonder aangename plek om te wachten: het is namelijk het enige HST-station in China met zicht op zee. Aan de zuidkant van het station is er een kijkplatform van waar passagiers kunnen uitkijken over de Jiaozhou-baai.

Het hoofdgebouw is voltooid en de laatste werkzaamheden rondom zijn aan de gang. Zodra het station opengaat, zal Qingdao aansluiting krijgen met het Chinese hogesnelheidsnet. De treinen zullen dan over de sporen rijden met snelheden tot 300 km/h. In de toekomst zal men in minder dan drie uur van Qingdao naar Beijing of Shanghai kunnen reizen. De korte reistijden maken reizen met de trein aantrekkelijk. Daarom moet Hongdao een spoorwegknooppunt worden: tegen 2030 verwachten planologen jaarlijks een cijfer van meer dan 20 miljoen passagiers.

Overzicht

Geberit Know-How

Fotogalerij

Abonneren op de nieuwsbrief voor architecten en fans van architectuur

Fotocollage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.