Haute couture aan de Amstel HAUT Amsterdam

HAUT Amsterdam

Architectenkantoor: Team V Architectuur, Amsterdam
Initiatiefnemer en projectontwikkelaar: Lingotto, Amsterdam
Ingenieur: Arup, Amsterdam
Hoofdaannemer: J.P. van Eesteren, Gouda

Adres: Korte Ouderkerkerdijk 1, Amsterdam

Jaar: 2021

Copyright: ©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie

Het hoogste gecertificeerde BREEAM-duurzaamheidsniveau, het hoogste houten gebouw van Nederland en comfortabel wonen in het hart van de Nederlandse hoofdstad: HAUT Amsterdam combineert alle aspecten van het moderne leven, waarin ook de knowhow van Geberit een rol speelt.

De opdracht was allesbehalve eenvoudig. In 2016 al schreef de stad Amsterdam een aanbesteding uit voor een bouwproject op een stuk grond in het Amstelkwartier, een voormalig industriegebied. Het opzet was een woongebouw met architecturale flair te bouwen dat ook voldoet aan de geldende normen voor green building.

Vijf jaar later kan Amsterdam met recht trots zijn op haar nieuwe symbool voor modern, duurzaam wonen. Het 73 meter hoge woongebouw is het hoogste houten gebouw van Nederland en biedt zijn bewoners een verbluffend uitzicht op de Amstel, de jachthaven Stadshaven Amstelkwartier en het park Somerlust.

Voor stadsbewoners

HAUT Amsterdam – het nieuwe haute couture gebouw in de Nederlandse hoofdstad – heeft echter meer te bieden dan alleen een opvallende gevel en een schitterend uitzicht. Het woongebouw van 21 verdiepingen biedt 52 appartementen voor de middenklasse. De stabiliteit van het gebouw wordt verzekerd door een betonnen basis op betonnen funderingen, wat absoluut noodzakelijk is in een stad als Amsterdam waar de kelders op grondwaterniveau liggen. De hoofdconstructie is echter gemaakt van hout, goed voor in totaal 2.800 m3.

Een duurzaam bouwmateriaal

Hout is een duurzaam materiaal dat weer aangroeit en het milieu niet schaadt. Bovendien kan het ook worden gerecycled. Hout slaat CO2 op en helpt zo de CO2-concentratie in de atmosfeer te verminderen. De 2.800 m3 hout die hier is gebruikt, houdt in totaal 2.500 ton CO2 vast, wat overeenkomt met de jaarlijkse CO2-uitstoot van ongeveer 400 gezinnen.

Toch was het niet alleen het primaire bouwmateriaal dat voor de hoogste BREEAM*-certificering voor green building zorgde. Het woongebouw overtuigt ook door een hele reeks andere eigenschappen. Via het Geberit PE-HD leidingsysteem wordt 99 procent van het regenwater opgevangen en gebruikt voor de irrigatie van de daktuinen. Het afvoersysteem met Geberit Silent-db20 en Geberit Sovent zorgt voor een plaatsbesparende, geluidsgeoptimaliseerde oplossing. De gevel bestaat uit warmtereflecterende driedubbele beglazing en is uitgerust met zonnepanelen voor energieopwekking, die ook op het dak zijn terug te vinden. Maximaal gebruik van daglicht en ventilatie die door windkracht wordt geregeld op basis van CO2-sensoren, zorgt voor een comfortabel leefklimaat – een ware luxe in het hart van deze dichtbevolkte stad.

*BREEAM: De Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology, die ontwikkeld werd in Groot-Brittannië, is een systeem voor de beoordeling van ecologische en sociaal-culturele aspecten van de duurzaamheid van gebouwen.