We brengen allemaal, elke dag heel wat tijd door in het kleinste kamertje van het huis. Ieder mens heeft dan ook dezelfde natuurlijke behoeften. Toch blijft het enigszins een beschamend onderwerp, om niet te zeggen dat er een klein taboe op rust. Het wordt hoog tijd om die schaamte opzij te zetten en een gesprek aan te gaan over dit meest noodzakelijk en oh zo praktisch kleinste kamertje!
Omdat Wereldtoiletdag op 19 november voor Geberit hoe dan ook een heel bijzondere dag is, willen we als fabrikant van de gelegenheid gebruik maken om aan dit onderwerp extra aandacht te besteden.
Daarom schenkt Geberit dit jaar twee Belgische scholen voor 5.000 euro aan sanitaire toestellen cadeau. Zo kunnen ze op die manier enkelen van de jongsten een betere hygiëne en een groter comfort bieden.
Als er één plaats is waar toiletten niet altijd even aangenaam zijn, dan zijn dat wel scholen. Het sanitair is er vaak slecht onderhouden, voorbijgestreefd, vuil en kapot. Schooltoiletten vormen een heus probleem voor de volksgezondheid. Omdat de toestand zozeer te wensen overlaat, zijn er zelfs kinderen die een toiletbezoek vermijden.
Hoe moeten we kinderen in dergelijke omstandigheden de regels van basishygiëne bijbrengen? Hoe leren we ze zindelijk worden in een toiletruimte waar ze eigenlijk niet willen zijn?
Bernard De Vos, kinderrechtencommissaris:
“Helaas ben ik niet verbaasd over de omvang van het probleem. Dit komt voor mij neer op geweld ten aanzien van de leerlingen. Een onbewust, onzichtbaar en geniepig geweld.“
Problemen van verloedering, netheid, gebrek aan middelen of privacy zijn een echt probleem voor de volksgezondheid.
Benjamin Davidovics, specialist kindergeneeskunde:
“Ik zie urineweginfecties, verstopping en problemen met vulvitis. Meisjes worden het meest getroffen. Waarschijnlijk omdat zij vaker moeten ophouden dan jongens. Er kunnen dus biologische en psychologische problemen ontstaan bij het kind omdat het zich vooral moet concentreren om op te houden.“
Gemiddeld moet een kind 4 tot 7 keer per dag naar het toilet. Maar veel kinderen houden alles op.
Sophie Liebman, leerkracht en auteur van een thesis over toiletten in scholen:
“Jarenlang dacht men bij toiletten in termen van zichtbaarheid en controle. Dus waren de tussenschotten aan de boven- en onderkant open, zonder enige privacy. Maar de normen zijn veranderd en vandaag weigeren kinderen deze nog te gebruiken.“
Geberit maakt zich zorgen over deze situatie en het gebrek aan een juridisch kader hieromtrent. De marktleider op het gebied van sanitaire voorzieningen wil zich inzetten om de regels te veranderen en start daarom voor het tweede jaar zijn wedstrijd. Geberit gaf vorig jaar ook twee Belgische scholen de kans een deel van hun sanitaire voorzieningen te renoveren.
GEBERIT nv, met hoofdzetel gevestigd Ossegemstraat 24, 1860 Meise, met ondernemingsnummer 0408.463.337, organiseert de actie '19 november' (hierna de Actie) in het kader van de Internationale dag van het toilet.
Door uw deelname aan de Actie gaat u volledig akkoord met dit reglement.
Elke deelnemende school moet het deelnameformulier volledig invullen, en samen met een volledig dossier over de te renoveren toiletten en wasbakken, vóór 3 december 2021 opsturen via e-mail naar hygiene.be@geberit.com.
Het deelnameformulier bevat volgende gegevens:
Het deelnameformulier kan gedownload worden via deze link (, 289 KB)
Na de uiterste inzendingsdatum van de aanvragen wordt er tussen alle naar behoren gedocumenteerde dossiers een loting gehouden om 2 scholen te selecteren. De loting verloopt onder het uitsluitende toezicht van gerechtsdeurwaarders Jean-Paul, Anick en Michel de Mûelenaere, Stationlei 13 te 1800 Vilvoorde. Een technisch adviseur van Geberit zal ter plaatse gaan om een plaatsbeschrijving op te maken en de beste opties en producten voor de renovatie vast te stellen. De installatiewerken worden niet door Geberit georganiseerd noch uitgevoerd.
In geval van misbruik, misleiding of bedrog behoudt GEBERIT nv zich uitdrukkelijk het recht voor een einde te maken aan de schenking.
Indien uitzonderlijke omstandigheden (overmacht en dergelijke) dit vereisen, behoudt GEBERIT nv zich het recht voor deze prijs te vervangen door een andere prijs van gelijke of grotere waarde.