The Circle, Zurich

The Circle

Architect: Riken Yamamoto
Eigenaar: Flughafen Zürich AG en Swiss Life AG
Algemene projectleiding: HRS Real Estate AG
Parkontwerp: Studio Vulkan Landschaftsarchitektur GmbH

Adres: The Circle, Zurich Airport, CH-8058 Zürich

Jaar: 2020

Copyright © Flughafen Zürich AG

The Circle is een uitstekend voorbeeld van een bouwmethode met hoge dichtheid, waarbij 30.000 m2 vloeroppervlakte werd omgevormd tot 180.000 m2 nuttige ruimte. Het gebouwencomplex op de grootste luchthaven van Zwitserland in Zürich-Kloten stelt ook nieuwe normen op het gebied van duurzaamheid. Ook Geberit levert hier zijn bijdrage met tal van producten.

Wie in The Circle aankomt – bijvoorbeeld voordat hij op vakantie vertrekt – zal denken dat hij in een stadscentrum is en niet op een luchthaven. The Circle is een modern ontwikkelingsproject met winkels, bars en restaurants, kantoren van internationale bedrijven en een congrescentrum voor 2.500 gasten. Twee Hyatt-hotels en een polikliniek van het Universitair Ziekenhuis Zürich maken de voorzieningen in dit bruisende centrum compleet, waar de oorspronkelijk beschikbare 30.000 m2 vloeroppervlakte nu is verveelvoudigd. Dit concept noemen we bouwen met hoge dichtheid, waarbij elke kubieke meter kostbaar is en op zeer uiteenlopende manieren kan worden gebruikt.

Grijswater nuttig gebruiken

Bovenop zijn moderne, flexibele gebruiksconcept en de eigentijdse look, beantwoordt The Circle ook aan een andere essentiële eis in de huidige samenleving – namelijk duurzaamheid. The Circle is sinds november 2020 open voor het publiek en zet nieuwe maatstaven vanuit ecologisch perspectief. Het nieuwe gebouw kreeg dan ook de hoogste LEED Platinum rating van de U.S. Green Building Council. Het moderne bouwproject werd ook het grootste dat tot nog toe werd gecertificeerd volgens de Zwitserse Minergie-richtlijnen.

Naast andere aspecten draagt de omgang met water bij tot de positieve levenscyclusanalyse van het gebouwencomplex. Dankzij waterbesparende kranen en het gebruik van regenwater als grijswater, verbruikt The Circle maar ongeveer half zoveel drinkwater als normale gebouwen. Zo’n 85 procent van de wc's in het gebouw wordt gespoeld met grijswater. Geberit levert zijn bijdrage aan dit concept met het Pluvia dakafvoersysteem en het Silent-db20 geluidsisolerende leidingsysteem.

Groen in hart en nieren

Het groene hart van The Circle bevindt zich echter vooral in het energienetwerk voor de levering van warmte en koeling. Van de 1.150 palen in de fundering zijn er 850 ontworpen als energiepalen. In de zomer voeren deze overtollige warmte af naar de ondergrond, waar deze als energie wordt opgeslagen. In de winter kan deze warmte dan worden gebruikt voor de verwarming van het gebouw. Externe energie in de vorm van elektriciteit is alleen nodig voor de werking van de warmtepompen en de koelinstallaties. Een deel van de elektriciteit wordt ook opgewekt via zonne-energie, door de zonnepanelen die op alle geschikte dakoppervlakken zijn geïnstalleerd.

The Circle is niet alleen groen in hart en nieren, maar heeft ook zijn eigen groene long, met 80.000 vierkante meter bos, weiden en moerassen die zijn omgetoverd tot een luchthavenpark waar zowel reizigers als bewoners kunnen uitrusten en ontspannen te midden van de natuur.