Een stedelijke woonkamerPasilan Konepaja, Helsinki (FI)

Het is één van de beroemdste industriële gebouwen van Finland en een herkenningspunt in Helsinki: de productiehallen van de spoorwegfabriek Konepaja zijn omgetoverd tot een stedelijke woonkamer voor de bevolking.

De spoorwegfabriek Konepaja in het centrum van Helsinki, opgericht in 1903, is een complex van drie industriële gebouwen waarvan er twee op de werelderfgoedlijst staan. De Finse Staatsspoorwegen bouwden hier passagiers- en goederenwagons. Vanaf de jaren 1990 werd de productie geleidelijk stopgezet. In 2018 kochten Bruce Oreck, voormalig ambassadeur van de VS in Finland, en zijn zakenpartners het fabrieksgebouw en legden daarmee de basis voor de verbouwing tot een culturele ontmoetingsplaats voor de inwoners van Helsinki.

Divers hergebruik

Het aanbod in Konepaja is vandaag heel divers. Naast het Finse Nationale Theater bevinden er zich verschillende faciliteiten zoals een terrein voor de hippe sport padel, bars, clubs en een supermarkt. Tegen het einde van dit jaar komen daar nog een lokale microbrouwerij, restaurants en kantoorruimte bij.

Verfijnde renovatie

Hier is een fabriek omgetoverd tot woonkamer (© Kansallis Teatteri)

Om deze inspirerende ‘huiskamer’ mogelijk te maken, was een intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen noodzakelijk, vooral bij het herontwerp van de gebouwen die op de werelderfgoedlijst staan: de montagehal en de lakkerij.

Er mochten geen veranderingen worden aangebracht aan de hallen die zijn opgetrokken uit rode baksteen, stenen pilaren en houten palen. Wat ook een invloed had op de afwatering van de daken. Hier bleek het hemelwaterafvoersysteem Pluvia van Geberit de beste oplossing omdat het met een minimaal aantal bevestigingen op de historische muren kon worden gemonteerd. Doordat de horizontale leidingen geen helling nodig hebben en kleinere afmetingen gebruiken dan normale afvoersystemen, kon behoorlijk wat ruimte bespaard worden.

De verandering gaat door

Het aanbod bij Konepaja is zeer divers. Hier is ruimte voor bars, clubs, sport- en culturele evenementen (© Kansallis Teatteri)

De verdere ontwikkeling en verbouwing van het terrein is echter nog niet voltooid. Vorig jaar begon de stad Helsinki met het uitwerken van plannen voor een hotel, een kantoor en een commerciëel gebouw.

Hiervoor werd een ontwerpwedstrijd aangekondigd. Het winnende project omvat onder andere een hoogbouw genaamd ‘Een dak voor Helsinki’.

Feiten

Knowhow van Geberit

Fotogalerij

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Fotocollage (© Geberit)

Geberit-producten en -oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de interessantste projecten.

‘eView’, de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projecten biedt ‘eView’ interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.