In de schaduw van de paleismuurTurkish House hotel, Istanbul (TR)

Het hotel Turkish House is zowel een archeologische site als een herberg. De reis door de geschiedenis van Istanbul begint hier op de binnenplaats. Waar het modern comfort onder andere wordt geleverd door Geberit.

De funderingen van dit huis zijn ongeveer 1000 jaar oud, de muren ruim 200 jaar. Ondanks deze leeftijd zit dit huis vol leven. In de schaduw van de tuinmuur van het Grand Palace, vlak naast de beroemdste bezienswaardigheden van het oude Istanbul, slapen, ontbijten en ontmoeten mensen elkaar hier al sinds de heropening in 2022. Toeristen die uitgeput van de hitte en de drukte van de Turkse metropool aankomen, vinden een oase van rust in het Turkish House hotel.

Zorgvuldig gerenoveerd

Voor en na: het gebouw voor de verbouwing (© Hotel Turkish House)
Voor en na: het gebouw bij de opening in 2022 (© Haydar Erçin)

Vooral wie geïnteresseerd is in geschiedenis komt hier aan zijn trekken. Tijdens de reconstructie van het huis werden antieke overblijfselen van het aangrenzende keizerlijke paleiscomplex ontdekt. De architect en eigenaar van het hotel, Deniz Alkan, liet deze blootleggen en zichtbaar maken achter glazen panelen.

Het gebouw op deze muurresten dateert uit het einde van de 18e eeuw. Het oorspronkelijke woongebouw werd verschillende keren verbouwd waardoor het uiteindelijk zijn oorspronkelijke gebruikscapaciteit en karakter verloor.

Een Turks thuis

Deniz Alkan heeft het gebouw zijn karakter teruggegeven. Het huis is gebouwd in traditionele houtbouw. De binnenmuren hebben een pleisterlaag van kalkpasta, zand en steengruis, gemaakt volgens een traditionele methode. Er werden lokale, traditionele materialen en voorwerpen gebruikt, van tegels en plavuizen tot meubels en verlichting. “We willen dat onze gasten de warmte van een Turks huis ervaren,“ zegt Deniz Alkan.

Kwaliteit en comfort in de badkamer

Geberit zorgt onder andere voor modern comfort en hygiëne in het Turkish House hotel. De architecte rustte de badkamers van het hotel uit met tal van Geberit producten, achter en voor de muren. Deniz Alkan legt uit: “Bovenal hebben zowel de service als de kwaliteit van de Geberit producten ons overtuigd.“

Feiten

Fotogalerij

Abonneren op de nieuwsbriefvoor architecten en fans van architectuur

Fotocollage (© Geberit)

Geberit-producten en -oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de interessantste projecten.

‘eView’, de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast spectaculaire projecten biedt ‘eView’ interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.