Gecertificeerde normen zoals LEED, BREEAM of DGNB maken de duurzaamheidsprestaties van gebouwen transparant. Lees in dit overzicht waar ze voor staan.
Het gebouw wordt telkens beoordeeld op basis van een gedetailleerde catalogus van criteria van een certificeringsbedrijf. De samenstelling en de weging van de criteria verschillen van label tot label. De meeste werken met een puntensysteem.
Drie normen hebben internationaal een vaste voet gekregen: LEED, BREEAM en DGNB. Afhankelijk van de markt worden belangrijke lokale labels toegevoegd, bijvoorbeeld Minergie in Zwitserland, Well in Polen en Scandinavië of NABERS en Green Stars in Australië.
Afhankelijk van de norm wordt elke categorie (energiebalans, water, mobiliteit, enz.) anders beoordeeld. Het gebruik van hulpbronnen, waaronder water, is een van de zwaarder gewogen categorieën. Dit omvat waterbesparende spoelsystemen, drinkwaterhygiëne, mogelijkheden voor het gebruik van regenwater en grijs water en efficiënte afvalwaterverwijdering.
Met de waterbesparende spoeltechnologie draagt Geberit bijvoorbeeld bij aan een hogere duurzaamheidsprestatie van een gebouw. Geberit scoort ook in de categorie «Materiaal» met producten van recycleerbaar materiaal (PP leidingsystemen) of ook met oplossingen die bijdragen tot grote ruimte- en materiaalbesparingen, zoals het afvoersysteem SuperTube .
Ook de zogenaamde milieuproductverklaringen (Environmental Product Declarations, EPD) hebben een directe invloed op de toekenning van punten.
Zij bieden een transparante, gekwantificeerde en vergelijkbare basis van informatie over de ecologische voetafdruk van bouwproducten. Bij Geberit maken producten met een milieuproductverklaring intussen 30% van de omzet uit.
Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.
«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.