De badkamer vroeger en nu

Is douchen voor u ook een beetje zoals vakantie? Een moment waarop u helemaal tot rust komt, een streling voor zowel het lichaam als de geest.

Tijd voor uzelf. Waar vindt men dat vandaag de dag nog? Juist: in de badkamer, onder de douche. Wanneer warm water dat langzaam, tintelend over uw huid stroomt en een zachte waterstraal die uw hoofd masseert zorgen voor een heerlijk moment van ontspanning. Daarna voelt men zich niet alleen schoon en fris, maar ook lekker ontspannen. Kortom: men voelt zich goed in zijn vel. Maar water werd in het verleden niet altijd in verband gebracht met netheid en ontspanning. In de 17e en aan het begin van de 18e eeuw was wassen met water taboe, want er werd gedacht dat het vochtige goedje allerlei ziekten kon veroorzaken zodra de huid ermee in aanraking kwam.

Kind baadt in een wastobbe
Geberit Citterio

Echt comfort

Een badkamer met douche is vandaag toch de norm, denkt u? Ja, dat klopt – in grote delen van de wereld is dat zo. Maar nog in het midden van de 19e eeuw moest men een openbare was- en badinrichting bezoeken om voor de lichaamshygiëne te zorgen. Ook onze grootouders kunnen zich nog herinneren hoe alle gezinsleden op zaterdagavond om beurten een bad namen in de wastobbe of bad, die in de keuken werd opgesteld. Pas in het midden van de 20e eeuw raakte de badkamer ingeburgerd als aparte ruimte in de woning. In de jaren '50 was het niet zo belangrijk hoe de badkamer eruit zag; de functie en de dagelijkse reiniging stonden centraal. Badkamers waren meestal klein en het was vooral belangrijk om de nodige privacy te garanderen. Pas in de jaren 2000 werd de badkamer in het kader van nieuwe wellnesstrends omgevormd tot een open, vaak royaal bemeten ruimte, zonder ondoorzichtige douchecabines en scheidingswanden.

Gezond is wat je goed doet

Vandaag, in dit tijdperk waarin lichaamscultuur zo belangrijk geworden is, brengen we meer en meer tijd door in de badkamer en hebben we onze eigen persoonlijke wellnessrituelen ontwikkeld. Volgens een studie van het Duitse marktonderzoeksinstituut GfK gaven 41 procent van de ondervraagden aan dat de badkamer voor hen een belangrijk toevluchtsoord is. Voor 70 procent speelt ontspanning een belangrijke rol. Wellness-douchen, geurprogramma's en speciale lichteffecten zijn in opmars, net als geluids- en amusementstechnologie. De studie toont verder aan dat onder meer 70 procent van de mensen ouder dan 55 jaar het eens zijn met de stelling: “Lichaamsverzorging is voor mij een belangrijke voorwaarde om me jong te voelen.”

Het oog wil ook wat

Iedereen die voor perfect welbehagen in de badkamer wil zorgen, is zich er wellicht van bewust: design, materialen, structuur in de ruimte en bij het meubilair en sfeervolle verlichting zijn cruciaal. De perfecte wellnessomgeving als plaats waar je tijdens het ontspannen creatieve ideeën opdoet, ontstaat pas wanneer een uitrusting van hoge kwaliteit wordt gecombineerd met individuele verzorgingsrituelen.

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.

Altijd op de hoogte

Vier afbeeldingen bij de Geberit Stories

Nu aanmelden voor onze nieuwsbrief en nooit meer een nieuwtje, een evenement of een tip voor de badkamer missen. Blijf up-to-date over actuele producten, belangrijke datums en over de thema’s netheid, plaatsbesparing, comfort, design, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijk bouwen in de badkamer.

Op de nieuwsbrief abonneren

Welke badkamer past bij u?

Maar, wat zijn precies uw behoeften? Is ruimte, netheid of het design belangrijk voor u? Wilt u gebruiksvriendelijke producten of geeft u de voorkeur aan net dat beetje extra comfort dat bijvoorbeeld de Geberit AquaClean douchewc te bieden heeft? Of geeft u de voorkeur aan een universeel design? Wat uw wensen ook zijn, wij vereenvoudigen uw dagelijkse routine met onze slimme badkameroplossingen.

Meer ruimte in de badkamer
Een hogere standaard voor netheid in de badkamer
Een functioneler ontwerp in de badkamer
Meer comfort in de badkamer
Toegankelijkheid in de badkamer
Meer gebruiksgemak in de badkamer