Haute couture aan de Amstel HAUT Amsterdam

Het hoogste gecertificeerde BREEAM-duurzaamheidsniveau, het hoogste houten gebouw van Nederland en comfortabel wonen in het hart van de Nederlandse hoofdstad: HAUT Amsterdam combineert alle aspecten van het moderne leven, waarbij ook de knowhow van Geberit een rol speelt.

De taak was allesbehalve eenvoudig. Al in 2016 schreef de gemeente Amsterdam een aanbesteding uit voor een bouwproject op een stuk grond in het Amstelkwartier, een voormalig industriegebied. Het doel was een woongebouw met architecturale flair te bouwen dat ook voldoet aan de geldende normen voor groen bouwen.

Vijf jaar later kan Amsterdam met recht trots zijn op haar nieuwe symbool voor modern, duurzaam wonen. Het 73 meter hoge woongebouw is het hoogste houten gebouw van Nederland en biedt zijn bewoners een prachtig uitzicht op de Amstel, de jachthaven Stadshaven Amstelkwartier en het park Somerlust.

Voor stedelingen

HAUT Amsterdam (©Team V Architectuur / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)

HAUT Amsterdam - het nieuwe haute couture gebouw in de Nederlandse hoofdstad - heeft echter meer te bieden dan alleen een opvallende gevel en een prachtig uitzicht. Het 21 verdiepingen tellende woongebouw herbergt 52 appartementen voor de middenklasse. De stabiliteit van het gebouw wordt verzekerd door een betonnen sokkel op betonnen funderingen, wat absoluut noodzakelijk is in een stad als Amsterdam waar kelders op grondwaterniveau liggen. De hoofd draagstructuur is echter van hout, met 2.800 m3overal geïnstalleerd.

Een duurzaam bouwmateriaal

Hout is een duurzaam materiaal dat weer aangroeit en het milieu niet schaadt. Bovendien kan het ook worden gerecycleerd. Hout slaat CO²op en draagt zo bij aan de vermindering van de CO²concentratie in de atmosfeer. De 2.800 m3van hout dat hier is geïnstalleerd, slaat 2.500 ton CO²in totaal op, wat overeenkomt met de jaarlijkse CO²uitstoot van ongeveer 400 huishoudens.

Het was echter niet alleen het primaire bouwmateriaal dat de hoogste BREEAM*-certificering voor groen bouwen opleverde. Het woongebouw overtuigt ook met een reeks bijkomende kwaliteiten. Met behulp van het Geberit PE-HD leidingsysteem wordt 99 procent van het regenwater opgevangen en gebruikt voor de irrigatie van de daktuinen. Het afvoersysteem met Geberit Silent-db20 en Geberit Sovent zorgt voor een ruimtebesparende, geluidsgeoptimaliseerde oplossing. De gevel is gemaakt van warmtereflecterende driedubbele beglazing en is uitgerust met zonnepanelen voor energieopwekking, die zich ook op het dak bevinden. Maximale daglichttoetreding en ventilatie geregeld door windenergie met CO²sensoren zorgen voor een comfortabel leefklimaat – een echte luxe in het hart van deze dichtbevolkte stad.

*BREEAM: De milieubeoordelingsmethodologie van het Building Research Establishment, die haar oorsprong vindt in Groot-Brittannië, is een systeem voor de beoordeling van ecologische en sociaal-culturele aspecten van de duurzaamheid van gebouwen.

OVERZICHT

Geberit knowhow

Geberit knowhow

HAUT Amsterdam (©Team V Architectuur / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)
HAUT Amsterdam (©Team V Architectuur / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)

Abonneren op de nieuwsbrief voor architecten en fans van architectuur

Fotocollage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.