Licht en zwevend Ferring Pharmaceuticals, Kastrup (DK)

Het nieuwe hoofdkantoor van het farmaceutische bedrijf Ferring Pharmaceuticals in Kastrup, in Denemarken, lijkt wel boven het water te zweven. De expertise van Geberit was nodig om de optische lichtheid van de constructie tot aan de glazen koepel mogelijk te maken.

Het nieuwe hoofdkantoor van het farmaceutische bedrijf Ferring Pharmaceuticals is in alle opzichten een blikvanger. Dit gebouw van zes verdiepingen in Kastrup, in de rand van Kopenhagen, torent boven de laagbouw van de omgeving uit. De locatie benadrukt nog eens het in het oog springende karakter: aan alle drie de zijden omgeven door water, markeert het driehoekige gebouw de grens tussen land en water.

Zeezicht rondom

De imposante glazen gevel van het hele gebouw draagt daartoe bij. Van binnenuit heeft men een adembenemend uitzicht op de zeestraat van Öresund tussen Kopenhagen in Denemarken en Malmö in Zweden. Tegelijkertijd stroomt het daglicht gemakkelijk naar binnen, waardoor er lichtovergoten ruimten ontstaan voor kantoren, de entreehal, een café en vergaderzalen.

Het hart van het gebouw is een atrium, een binnenruimte van waaruit de omliggende ruimten worden bereikt via een trap of glazen liften. Boven het atrium torent een glazen koepel uit, die voor nog meer daglicht zorgt.

Een bijzonder dak

Deze glazen dakconstructie was voor de architecten Foster&Partners ook een van de grootste uitdagingen in dit project. De ligging van het gebouw vlak aan de Baltische Zee vereiste een sterke constructie, aangezien deze tegen weer en wind bestand moet zijn tijdens de winterstormen. Ook de dakafwatering van het enorme koepeldak en het dakoverstek aan alle drie de zijden stelde Geberit voor een buitengewone opgave. Naast de systemen voor de watervoorziening, leverde het bedrijf ook het Pluvia dakafvoersysteem voor het project. “Onze technische afdeling moest speciale berekeningen maken om de juiste locatie en constructie te vinden voor de installatie van het Pluvia afvoersysteem,“ zegt Lennarth Dahl, die het bouwbedrijf Dtek adviseerde Geberit-producten te gebruiken. “We moesten kijken hoe het regenwater precies van de koepel op het dak zou afvloeien, zodat het dakafvoersysteem optimaal zou werken.“

Het afwateringssysteem van het dak houdt rekening met de bijzondere wind- en neerslagomstandigheden van de locatie – en zorgt er mee voor dat dit opvallende gebouw met zijn glazen bekleding van dichtbij en van veraf lijkt te zweven.

Overzicht

Fotogalerij

Abonneren op de nieuwsbrief voor architecten en fans van architectuur

Fotocollage (© Geberit)

Geberit producten en oplossingen worden wereldwijd gebruikt in allerlei soorten gebouwen. Op deze pagina vindt u een selectie van de meest interessante projecten.

«eView», de referentienieuwsbrief van Geberit, behandelt periodiek een actueel thema uit de bouwsector. Naast voorbeelden van spectaculaire projecten biedt «eView» interviews met architecten, bouwkundigen en ontwerpers en verdere achtergrondinformatie.