Ontwikkelaar: Universiteit van Melbourne
Architectenkantoor: Woods Bagot
Aannemer: Lend Lease Group
Hydraulische ingenieurs: JRS Engineering
Aannemer hydraulische systemen: Axis Services VIC
Adres: Melbourne Connect, 700 Swanston St., Melbourne, Australië
Jaar: 2021
Copyright: © Peter Casamento, Marc Williams
Ideeën die de wereld veranderen vragen om de juiste locatie en dat is wat Melbourne Connect biedt. Het gebouwencomplex in de Australische metropool Melbourne verenigt digitale technologieën en ecologische knowhow. En Geberit is mee aan boord.
Kan een gebouw werkelijk bijdragen om oplossingen te vinden voor wereldwijde problemen? Melbourne Connect wil dat vast en zeker. Aan de buitenkant kan het lijken alsof het gebouwencomplex alleen maar ruimte biedt. Maar de open, toegankelijke architectuur creëert precies de juiste omgeving voor kennisoverdracht en samenwerking.
Dit idee lag aan de basis van de aanpak die de Universiteit van Melbourne koos voor dit project: een centrum creëren voor onderzoek naar de technologieën van de toekomst en voor kennisoverdracht tussen wetenschap en bedrijfsleven in het hart van het Innovation District in Melbourne. Melbourne Connect, dat in april 2021 werd geopend, is veel meer: het is ook een ontmoetingsplaats, een plaats voor samenwerking, een centrum voor start-ups, een kinderopvang voor 90 kinderen en een studentengebouw met 376 appartementen.
Uiteraard is het gebouw zelf bedoeld om bij te dragen aan de oplossing van de problemen van de moderne samenleving: vermindering van de CO2-concentratie in de atmosfeer, zuinig omgaan met de belangrijke grondstof water en behoud van de natuurlijke hulpbronnen. Melbourne Connect kreeg van de Green Building Council of Australia 6 Green Stars voor zijn duurzame concept. Daarnaast kreeg het gebouwencomplex van het Australische overheidsinitiatief NABERS Rating 5 van de 6 sterren voor zijn energie-efficiëntie en 4,5 sterren voor zijn waterbesparende prestaties.
Wat is er zo speciaal aan Melbourne Connect? Het speciaal ontwikkelde gevelontwerp zorgt voor een optimale blootstelling aan zonlicht en maximaal gebruik van daglicht. Sensoren meten de klimaatparameters in het gebouw en regelen zo de energiebehoeften. Alleen al de datagestuurde regeling resulteert in een vermindering van het energieverbruik met 33 procent. De energie wordt overigens geothermisch en via zonnesystemen verkregen.
Dankzij hergebruik van regenwater wordt er ook op drinkwater bespaard – met maar liefst 20 procent. Het bewust besparen van water is met name in Australië erg belangrijk, waar klimaatextremen steeds vaker voorkomen. Daarom wordt regenwater in Melbourne Connect ook als een kostbare bron van water beschouwd.
De expertise van Geberit is een groot voordeel op het vlak van afvalwaterafvoer. In twee van de drie torens van Melbourne Connect wordt het afvalwater afgevoerd met het Geberit SuperTube-systeem. Dit Geberit-product bespaart ruimte, materiaal en grondstoffen – en levert zo zijn eigen bijdrage aan de bescherming van het milieu.