Als water agressief wordt

Geberit Mapress CuNiFe

Zeewater is agressief voor metalen. Koper-nikkel-legeringen hebben hun waarde al vele jaren bewezen bij leidingen die zeewater transporteren en in de scheepsuitrusting. Sinds 2002 bestaat de beproefde perssysteemstandaard van Geberit ook in deze legering. Het complete assortiment Geberit Mapress CuNiFe maakt lassen overbodig en voorkomt corrosie aan buisleidingsystemen effectief.


Geberit Mapress CuNiFe fittingen zijn in de buisdiameters 15 tot 108 mm verkrijgbaar. Fittingen en buizen van deze speciale legering zijn te herkennen aan de bronskleurige glans. Voor contact met zeewater is de zwarte afdichtring goedgekeurd, in bijzondere gevallen – bijvoorbeeld in combinatie met oliehoudende media – wordt de zwarte afdichtring vervangen door een blauwe FKM-afdichtring.

Zoals bij alle Geberit Mapress systemen geeft een persindicator aan of de fitting correct geperst is. De zwarte kleur geeft het materiaal CuNiFe aan; ook de buisdiameter is goed zichtbaar aangebracht.


Geberit Mapress systeembuizen van CuNiFe hebben een uitstekende corrosiebestendigheid, met name voor zeewater. De oorzaak van de goede corrosiebestendigheid is een natuurlijke dunne beschermlaag, die snel ontstaat onder invloed van schoon zeewater.
Deze complexe beschermlaag bestaat voornamelijk uit koperoxide en wordt door extra nikkel en ijzer verbeterd. De basislaag ontstaat snel, binnen de eerste dagen, maar het duurt tot drie maanden voordat de laag volledig gevormd is. Doorslaggevend voor het gedrag van koper-nikkel op lange termijn is de aanvankelijke inwerking, d.w.z. er moet continu schoon zeewater door de leidingen stromen. Wanneer er een goede oppervlaktelaag ontstaan is, neemt de corrosiesnelheid in de loop van de jaren af.


Toepassingsgebieden Geberit Mapress CuNiFe
Blusinstallaties (scheepssector)
Scheepsinstallatietechniek
Werfsystemen
Zeewaterontzoutingssystemen
Petrochemie/windparken/olieboorplatformen
Gesloten en open kringlopen tot 1,6 MPa (16 bar)
Distributie van extra lichte stookolie (met afdichtring FKM blauw)