Levens beschermen

Drinkwaterhygiëne is prioriteit nummer één

Oplossingen en producten voor perfecte drinkwaterhygiëne

Drinkwater is ons meest waardevolle levensmiddel. Geberit toevoersystemen, Geberit producten en Geberit berekeningsprogramma's garanderen dat het water van de aankomst bij de huiswateraansluiting tot aan elk aftappunt dezelfde kwaliteit behoudt. Bij het gebruik van deze producten kunnen de ingenieurs, de installateurs en de exploitanten erop vertrouwen dat ze de juiste keuze maken en in overeenstemming zijn met de relevante normen en regels.


Hygiënepomp

Lange periodes van stagnatie van drinkwater in leidingsystemen kunnen leiden tot contaminatie met gevaarlijke bacteriën. De compacte Geberit hygiënespoeling vervangt het drinkwater in het leidingsysteem en vermindert stagnatietijden. Intelligente sensortechnologie helpt om water te besparen, en de integratie in het gebouwbeheersysteem is ook mogelijk. De hygiënespoeling wordt heel eenvoudig bediend met een smartphone.


Al decennia lang heeft Geberit Mapress Roestvrij Staal zijn waarde in drinkwaterinstallaties voor gevoelige toepassingen bewezen, zoals bijvoorbeeld in de medische en voedingsindustrie. Duurzame en betrouwbaar hygiënedrinkwaterinstallaties zijn vervaardigd uit roestvrij stalen fittingen en leidingen met behulp van de bewezen veilige perstechniek van Geberit. Recht omhoog door de installatie ter plaatse zijn alle Geberit Mapress producten, die in drinkwatersystemen worden gebruikt, beveiligd met een afsluitdop tegen vervuiling.


Geberit ProPlanner software zorgt voor de planning en installatie van hygiënisch, correct gedimensioneerde drinkwaterinstallaties die voldoen aan de normen. Storingen die tijdens het gebruik hygiëneproblemen zouden kunnen veroorzaken, kunnen daarmee direct vanaf de planningsfase worden vermeden. Het uitgebreide, systeemgerichte ontwerp van de drinkwaterinstallatie biedt meer zekerheid, voorkomt dure moderniseringsmaatregelen en maken zodoende de installatie economischer.Legionella

Legionella zijn bacteriën die in het water leven en de oorzaak zijn van veteranenziekte. Dit zorgt voor duizenden doden per jaar - in Duitsland alleen zijn er net zoveel sterfgevallen als gevolg van de veteranenziekte dan veroorzaakt door verkeersongevallen. Ingenieurs, Installateurs, en beheerders van gebouwen kunnen dit risico aanzienlijk verminderen omdat u alleen door legionella kan worden besmet als u besmet water in de vorm van kleine druppeltjes inademt. Dit gebeurt vaak bij het nemen van een douche.


Hoe belanden de ziektekiemen in drinkwater?

Drinkwater is nooit volledig vrij van ziektekiemen. Niettemin is de concentratie van bacteriën en ziektekiemen normaal onschadelijk. Totdat de ziektekiemen zich kunnen vermenigvuldigen, dan is er een ernstig risico. Vermenigvuldiging van dit type doet zich alleen voor:

  • bij stagnatie
  • bij temperaturen tussen 25 °C en 50 °C

Als een drinkwaterinstallatie goed gepland en ontworpen wordt, kan dit permanent voorkomen dat legionella en andere bacteriën zoals pseudomonas gunstige leefomstandigheden vinden.

Geberit oplossingen voor de bescherming van het drinkwater

Bescherming tegen ziektekiemen: warm genoeg en koud genoeg - en altijd in beweging

Gebouw met een correcte installatie

1

Onregelmatig gebruik

Automatische spoeling

Bediening met smartphone

De Geberit hygiënespoeling voorkomt langere stagnatietijden in de drinkwaterleidingen. Smartphonebediening is eenvoudig en gebruiksvriendelijk.

2

Thermische isolatie

Vermijd lauw water

Grafiek - groei van legionella

De grafiek toont de groei van legionella in functie van de watertemperatuur. Met een goede thermische isolatie blijft het koude water echt koud en het warme water echt warm, wat betekent dat zich geen bacteriën kunnen vermenigvuldigen.

3

Componenten en sanitaire toestellen

Alleen met goedkeuring

Alleen goedgekeurde componenten en sanitaire toestellen mogen op de drinkwaterinstallatie worden aangesloten. Daarnaast moeten ze regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden.

4

Dimensionering

Precies de juiste maat

Mapress Roestvrij Staal fittingen

Leidingdiameters, die voor het werkelijke verbruik gedimensioneerd zijn in plaats van dat ze te groot zijn, maken een optimale waterverversing mogelijk.

5

Alles stroomt

Geen ongebruikte leidingen

Gebruikte leiding versus doodlopende leiding

Water stagneert in leidingdelen die niet of zelden worden gebruikt. Legionella kan zich vermenigvuldigen en de rest van het systeem besmetten. Daarom adviseert Geberit lusvorminge leidingen.

6

Properheid

Goed beschermde systeemcomponenten

Mapress beschermkap

Leidingen en fittingen van Geberit zijn door hun verpakking tegen vuil beschermd.

7

Schone start

Eenvoudig en betrouwbaar

Hygiënefilter

Een Geberit hygiënefilter voorkomt dat leidingen tijdens hun eerste vulling worden verontreinigd met onhygiënisch water, bijvoorbeeld tijdens een druktest met water.

8

Warmwaterproductie

Te heet voor ziektekiemen

Grafiek - groei van legionella

De grafiek toont de groei van legionella in functie van de watertemperatuur. De warmwaterboiler moet zodanig worden ingesteld dat het water tot ten minste 60 °C wordt verwarmd. De groei van ziektekiemen is op zijn hoogst bij temperaturen tussen 25 °C en 50 °C.

9

Bluswaterleidingen

Geen kans op terugstroming

Bluswaterleidingen

Het water in bluswaterleidingen stagneert door de jaren heen. Daarom is er een technische maatregel nodig om te voorkomen dat water terugstroomt in het drinkwatersysteem.