Interview

Daniel Irányi en Tom Stäubli van het Tribecraft designkantoor in Zurich.

  • Daniel Irányi
  • Tom Stäubli

Een perfect samenspel tussen vorm, functionaliteit en kwaliteit

Daniel Irányi en Tom Stäubli van het ontwerpbureau Tribecraft in Zürich hebben de Geberit Monolith productfamilie ontworpen. In een interview beschrijven ze de typische eigenschappen van de nieuwe sanitaire modules.

De Geberit Monolith is innovatief en een revolutie in het badkamerontwerp. Wat was de belangrijkste uitdaging tijdens de ontwerpfase?
Daniel Irányi: We wilden met de Monolith de klassieke ruimtelijke verhoudingen in de badkamer openbreken. Het was de bedoeling het spoelreservoir, de wastafel en het bidet een nieuwe rol te laten spelen. Daarom hebben we de Monolith totaal geherpositioneerd. In dit product zijn vorm, functionaliteit en kwaliteit perfect verenigd.

Geberit Monolith sanitairmodules voor wastafels, wc's en bidets

"Samen met de Monolith moeten het spoelreservoir, de wastafel en het bidet een nieuwe rol spelen.
Tom Stäubli


Waar haalde u de inspiratie voor deze specifieke Monolith-vorm?
Qua design is de Monolith vrij bescheiden. Je kan er echter sterke vormuitdrukkingen in de badkamer mee creëren. Daarom hebben we veel werk gestoken in de verhoudingen. We zorgden er ook voor dat de Monolith netjes rond de wc-keramiek kan lopen. Het volledige volume en het glasoppervlak moesten in evenwicht zijn.

Hoe worden de Monolith badkamermodules met elkaar gecombineerd en hoe verrijken ze elkaar?
Tom Stäubli: De modules vormen een productfamilie. Maar zoals in een reële familie zien niet alle leden van de familie er hetzelfde uit; de individuele sanitaire modules worden ook gekenmerkt door hun eigen karakteristieke verschillen. Elk product heeft een verschillende taak, wat telkens door het ontwerp moet worden weerspiegeld.

Daniel Irányi: Je kan met de Monolith spelen. Maar elk product moet ook op zichzelf goed werken. De Geberit Monolith sanitaire modules zijn architectonische componenten in de ruimte, en in hun gezelschap kunnen andere producten, zoals wastafels of wc-keramiek, ook schitteren. Met de opkomst van de kleur umbra werden zwart en wit aangevuld met een warme grijsbruine tint.

"Umbra kan worden gecombineerd met warme kleurtinten en plaatst accenten in de badkamer."
Tom Stäubli


Waarom deze kleur?
Tom Stäubli: Zwart en wit zijn monochrome kleuren, die voor vele toepassingen geschikt zijn, maar niet noodzakelijk resulteren in een warme omgeving. Umbra kan echter zeer vlot worden gecombineerd, met name met warme kleuren en hout. Met umbra kan je ook een warmere tint introduceren in een monochroom uitgevoerde badkamer, wat dit effect nog versterkt.