De moed om te verbergen

Interview met Christoph Behling

Industrieel ontwerper Christoph Behling

Interdisciplinaire teams bij Geberit ontwikkelen ontwerpstudies die de basis vormen voor het creëren van nieuwe producten. De "zwevende plaat" is een voorbeeld van wat hun werk heeft voortgebracht: dit is wat de Geberit Sigma40 bedieningsplaat met geïntegreerde geurextractie in de eerste plaats mogelijk maakt, en leverde de inspiratie voor de Geberit bedieningsplaten Sigma50 en Sigma60.


Interview met industrieel ontwerper Christoph Behling

Christoph Behling, waarvan geniet u bij het werken met Geberit?
Christoph Behling: Geberit heeft haar visie behouden van het combineren van technologie, infrastructuur en esthetiek om badkamers te creëren die echt naar de toekomst kijken. En het is moedig genoeg om zijn productfuncties verborgen te houden. De zwevende plaat is hier een goed voorbeeld van. Hier kunt u de technologie of de gebruikte bouwtechnieken niet zien, met andere woorden de knowhow maakt het product wat het is. Zelf is er niets van te zien. Het is dus duidelijk dat voor Geberit innovatie niet begint en eindigt met wat er op de buitenkant van het product is; dat is de plaat.

Ontwerpschets door Christoph Behling

De zwevende plaat begon zijn leven als slechts een ontwerp, zonder functies. Hoe ging het verder vanaf dat punt naar het creëren van een nieuw product?
Christoph Behling: Het functionele aspect kwam een paar jaar later toen de geurextractie werd uitgevonden. Ik kreeg een presentatie met dit nieuwe idee om onaangename geuren direct bij de bron af te zuigen, en dat heeft me echt geïnspireerd. Vervolgens hebben we gezamenlijke discussies gevoerd over de technologie om uit te werken wat voor soort ontwerp nodig zou zijn om de functie in te bouwen. De zwevende plaat was precies de juiste oplossing, omdat het in staat was om de functionele eisen aan boord te nemen en vertoont een ontwerp dat lichtheid en luchtigheid overbrengt. Op deze basis werkend hebben wij de Geberit Sigma40 bedieningsplaat met een geïntegreerde geurextractie ontwikkeld.


Ontwerpstudie voor zwevende plaat

Wat was uw werk tijdens het proces van het ontwerpen van de zwevende plaat?
Christoph Behling: Ik moest de zwevende plaat als basis voor het ontwerpen van de Geberit bedieningsplaat Sigma40 gebruiken - d.w.z. het onzichtbare zichtbaar maken, en het nemen van een geraffineerde, onopvallende aanpak die niettemin een uitstekende kwaliteit moest bieden. De werkelijke prestatie in het ontwerp is wat verborgen blijft. Een plaat als deze is een droom voor elke architect en interieurontwerper - iets dat zeer onopvallend is en zeer eenvoudig te gebruiken.

Hebt u vervolgens op deze basis de Geberit bedieningsplaten Sigma50 en Sigma60 ontworpen?
Christoph Behling: Ja, en in de Geberit bedieningsplaat Sigma60 hebben ons wij bij het zwevende plaat concept op het meest belangrijke geconcentreerd. Zijn ontwerp en technologie zijn tot het wezenlijke ingekort - en de eigenschappen die zijn overbleven zijn uitzonderlijk eenvoudig en onopvallend. Het is een voorbeeld van het ontwerp tot de fijne kunst te verheven - en het past perfect bij de Geberit filosofie.