Interview met Marco Lek

Geluidsisolatie expertise van Geberit

Uitzicht op de brug van het noorden

"De Rotterdam" is qua oppervlakte het grootste gebouw van Nederland. Het hoogbouwcomplex, dat 150 meter hoog en bijna 100 meter breed is, staat langs de rivier de Maas in de wijk Wilhelminapier in Rotterdam en bestaat uit drie hoge torens, die erg dicht bij elkaar staan en verbonden zijn door een gigantisch, zes verdiepingen tellend, grondgebouw. De westelijke toren herbergt 45 verdiepingen met woningen, de 41 verdiepingen tellende toren in het midden wordt voor kantoren gebruikt en de 43 verdiepingen van de oostelijke toren zijn verdeeld tussen kantoor en hotelruimte.


Interview met Marco Lek, projectmanager bij Sanitaire Installatie Hoogendoorn BV

Marco Lek

"De Rotterdam" is qua oppervlakte het grootste gebouw van Nederland. Welke specifieke uitdagingen moesten voor dit project worden overwonnen op het vlak van sanitaire techniek?

Marco Lek: De grootste uitdaging voor ons was de enorme oppervlakte van het gebouw, de hoogte van 150 meter en de daarmee verbonden aanzienlijke hoeveelheid afvalwater die naar beneden moest worden getransporteerd. Een normaal afvoersysteem was uitgesloten. Een andere belangrijke factor was de ontwikkeling van lawaai in de afvalwaterleidingen. Om deze kwesties te behandelen leverde Geberit ons complete technische oplossingen die elders op de markt niet beschikbaar waren.


Welke producten van Geberit kon u gebruiken om deze problemen op te lossen?

Marco Lek: Het afvoersysteem is meer dan zes kilometer lang en heeft een enorm aantal aansluitingen. In de kantoorruimte en het hotel alleen al zijn er in totaal 685 toiletten. Dit vormt een enorme uitdaging als het gaat om waterafvoer. Om dit volledig te garanderen hebben we bijvoorbeeld gekozen voor de Geberit Silent-db20 leidingsystemen voor de hotelruimte in de oostelijke toren. Met deze systemen waren we zelfs in staat om geluidsemissies van de afvoerleidingen te vermijden - ondanks het feit dat het een dergelijk groot project is.

Het dak is ook architectonisch esthetisch. Wat heeft u overtuigd dat het Geberit Pluvia hemelwaterafvoersysteem hier de beste oplossing is?

Marco Lek: Het systeem biedt uitstekende oplossingen, met name voor architectonisch moeilijke situaties. Als gevolg van de structurele specificaties waren we niet in staat om Geberit Pluvia onder het dak te leggen omdat er geen ruimte was. In plaats daarvan moesten we het hemelwaterafvoersysteem in de betonnen vloer integreren. Bovendien hebben we de leidingen met een isolatiekous afgedekt. Met deze oplossing biedt Geberit extra bescherming voor de leidingen tegen het beton en een optimale geluidsisolatie.