Obstakelvrije badkamer vanuit het perspectief van een persoon met quadriplegie | geberit.be

Aandachtspunten voor een drempelloze badkamer Inzichten van een persoon met quadriplegie

Hoe belangrijk is een obstakelvrije badkamer in het dagelijks leven van iemand in een rolstoel? Waar moet u op letten bij het bouwen of renoveren van de badkamer? En wat zijn de beste tips om in gedachten te houden bij het installeren van wc's, wastafels, douches en dergelijke in deze ruimte? Het spreekt voor zich dat mensen die rechtstreeks te maken hebben met drempelloze badkamers, deze vragen het best kunnen beantwoorden. Daarom spraken we met Peter Roos in het Zwitserse Centrum voor Paraplegie (SPC) in Nottwil, Zwitserland, om hierover meer te weten te komen. De 38-jarige Peter was betrokken bij een ongeval waardoor hij in een rolstoel terechtkwam. Hij was bereid om met ons te praten over een zeer persoonlijk onderwerp: de badkamer.

Peter Roos in een rolstoel bij de wastafelopstelling in een drempelloze badkamer (© Ben Huggler)

Hoe belangrijk is de badkamer voor jou?

De badkamer speelt in elk geval een veel grotere rol in mijn leven dan vroeger! Sinds ik quadriplegisch ben, ben ik altijd afhankelijk van hulp van anderen. Het is dus des te belangrijker dat ik zoveel mogelijk zelf kan doen – zeker als het om de badkamer gaat. Het is belangrijk te weten dat ik mijn eigen darm- en blaasbewegingen niet meer onder controle heb. Het ledigen van de darmen is iets dat opnieuw moet worden aangeleerd en geoefend in de revalidatie, en het kan gemakkelijk 30 tot 60 minuten duren. Daarom zijn een goede verlichting, veel ruimte en geschikte ventilatie een echt pluspunt in de badkamer.

Heb je thuis een normale wc?

Ik heb een keramische hang-wc met verlengde projectie. Ik kan mijn rolstoel tot tegen de wc rijden en dan zelf op de wc-zitting plaatsnemen. Iets wat voor mij minder evident is, is het wc-deksel: Ik heb iets nodig om me te ondersteunen, zoals een rugleuning, want ik heb geen kernstabiliteit. Als het deksel te ver naar achter valt door de verlengde projectie van het sanitaire keramiek, wat soms het geval is in hotels, moet ik een kussen achter het deksel proppen zodat ik er tegenaan kan leunen.

Hoe ziet de ideale wastafelopstelling er voor jou uit?

Het belangrijkste voor mij is dat ik mijn rolstoel onder de wastafel kan rijden tot mijn buik de rand raakt, want alleen zo heb ik genoeg stabiliteit om iets te doen. Dit betekent ook dat de sifon uit de weg moet worden geplaatst en, afhankelijk van het constructietype, het liefst geïsoleerd, zodat ik mijn benen niet verbrand. Dit is mij al eerder overkomen, want omdat ik geen gevoel heb in mijn benen, weet ik niet wanneer iets te heet wordt! Een ander pluspunt voor mij is dat de spiegel zo dicht mogelijk bij de wastafel komt. De kraan zit meestal in de weg van de spiegel, waardoor er spatten op het glas terechtkomen, maar die kunnen gemakkelijk worden weggeveegd. Omdat ik niet veel kracht in mijn handen heb, vind ik het vaak moeilijk om een normale kraan open te draaien. Het beste voor mij is een eenhandelmengkraan die lang genoeg is om erbij te kunnen.

En hoe zit het met de douche?

De douche moet zo zijn ontworpen dat ik met mijn rolstoel in de douche kan binnenrijden en me naar het zitje kan verplaatsen. Het is ook ideaal als er genoeg ruimte is om mijn rolstoel te draaien wanneer ik er eenmaal in zit, maar dat is meer een luxe dan een noodzaak. Ik heb mijn douche thuis zo laten inrichten, maar er is minstens acht vierkante meter ruimte nodig in de badkamer.

Heb je nog andere tips voor een obstakelvrije badkamer?

Een element dat niet over het hoofd mag worden gezien is de badkamerdeur, want het gaat niet alleen om voldoende breedte. Ik heb een schuifdeur in mijn huis en dat is verreweg de handigste optie. Het deurblad van een normale deur neemt niet alleen veel ruimte in beslag, maar ik moet er ook telkens met mijn stoel omheen rijden.

Wat doe je als je niet thuis bent?

Er bestaat een app waarmee ik hotels en restaurants met drempelloze voorzieningen kan vinden, maar meestal bel ik van tevoren om het te controleren. Vaak zie je namelijk dat de voorzieningen niet zijn zoals beloofd. Zo kan het gebeuren dat je bij aankomst vaststelt dat de toegankelijke wc eigenlijk als opslagruimte wordt gebruikt. Ik reis ook naar het buitenland, onder meer met het nationale rolstoelrugbyteam. We hebben deelgenomen aan toernooien over de hele wereld en ik heb al heel veel hotels gezien. Het gaat over het algemeen goed zolang je je goed voorbereidt, maar soms moet je gewoon een beetje improviseren.

In gesprek met Peter Roos in het Zwitserse Centrum voor Paraplegie in Nottwil (© Ben Huggler)
Over Peter Roos
Dertien jaar geleden raakte Peter Roos gewond bij een zwemongeval, waardoor hij vanaf zijn nek verlamd raakte. Hij moest in feite zijn leven helemaal opnieuw beginnen. Hij kan nu kantoorwerk aan, met zijn kinderen spelen, autorijden en niet alleen rolstoelrugby spelen, maar ook het nationale team vertegenwoordigen. Bekijk onze checklist met extra tips voor het plannen van een drempelloze badkamer.

Neem de volgende stap Bekijk de verschillende mogelijkheden en ontwerp uw droombadkamer

INSPIRATIE-TOOL


Ontdek inspirerende designs en innovatieve functies en ontwerp in enkele stappen de badkamer van uw dromen.

3D BADKAMERPLANNER


Plan uw badkamer online in 3D-weergave en kies uit verschillende opties.

Contactformulier


Heeft u vragen? Vul het contactformulier in, dan helpen we u graag verder.

Nieuwsbrief


Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en geven we u waardevolle tips voor meer comfort in de badkamer.